Arbeiderpartiet må være en motkraft til regjeringas sentraliseringspolitikk.

Årsmøtet i Tana AP er dypt bekymret over sentraliseringspolitikken som blir ført av dagens regjering. Byene vil fortsette å vokse, uansett hva slags politikk som føres av politikerne. Det er imidlertid et politisk valg om man vil forsterke urbaniseringen ytterligere, eller om man vil legge til rette for en vekst som fordeler seg på hele landet.

Dagens regjering fører en aktiv sentraliseringspolitikk. Høyre- og Frp har med støtte fra Krf og Venstre flyttet arbeidsplasser, makt og beslutninger ut av Finnmark. Tvangssammenslåingen med Troms gjør at Finnmark som demokratisk arena er i ferd med å legges ned, og at finnmarkingene kommer i mindretall i styringen av dagens Finnmark. En rekke næringspolitiske virkemidler er kuttet, den langsiktige styringen av naturressursene er utfordret og kommuneøkonomien er svekket.

Årsmøtet i Tana AP er tilfreds med at sentralstyret har satt i gang et eget arbeid med å videreutvikle Arbeiderpartiets distriktspolitikk. Tana AP mener framtidas distriktspolitikk bør bygge på følgende momenter:

1.       Målet er å sikre vekst og utvikling i hele landet framfor ytterligere sentralisering.

2.       Aktiv næringspolitikk, med økte virkemidler og beslutningsmakt i det regionale folkevalgte organ. De regionale utviklingsmidlene må økes, Innovasjon Norge må ha regionale styrer og de nasjonale næringspolitiske virkemidlene må innrettes på en måte som gjør at de er tilgjengelige for næringslivet i distriktene. Naturressursene må styres av fellesskapet, og forvaltes på en slik måte at mest mulig av sysselsettingen og verdiskapingen kommer lokalsamfunnene til gode.

3.       De statlige arbeidsplassene må organiseres etter prinsippet «sentralisere det vi må, desentralisere det vi kan». Dagens regjering har sentralisert et høyt antall statlige arbeidsplasser bort fra Finnmark. Når høyrepartiene har blitt kritisert for sentraliseringen av offentlig sektor, så har de forsøkt å kompensere med forslag om å flytte noen statlige etater ut fra Oslo. De arbeidsplassene som foreslås flyttet ut kommer i stor grad andre storbyer til gode, og ikke distriktene. Tana AP etterlyser evne og vilje til å beholde og lokalisere statlige arbeidsplasser og kompetansemiljø også i de mindre og mest sårbare bo- og arbeidsmarkedsregionene. Det er viktig at staten evner å koordinere sine ulike omorganiseringsprosesser. Man må også erkjenne at det ikke er likhetstegn mellom «regionalisering» og «distriktshensyn». Å sentralisere stadig flere arbeidsplasser og beslutningsmakt til regionsentrene skaper svakere, og ikke mer robuste regioner.

Rovdyrpolitikken må utformes og gjennomføres slik at belastningen for beitenæringene reduseres

Helga Pedersen på Langnesmarkedet juli 2015