Finnmark Arbeiderparti mener det er nødvendig med en sterkere satsing på landbruket de kommende år.

Tana Arbeiderparti fikk enstemmig tilslutning til sitt forslag om landbrukspolitikk på årsmøtet til Finnmark Arbeiderparti den 12-13 mars 2016 i Hammerfest.

original_1478640571_0718772

Finnmark Arbeiderparti mener det er nødvendig med en sterkere satsing på landbruket de kommende år.

Følgende tiltak og virkemidler må settes inn:

  1. Rekrutteringstiltak med vekt på fagutdanning, praksis ute på gårdene og opplæring i bruk av datateknologi.
  2. Bedre investeringsordninger for bønder under 35 år. Satsen for tilskudd til utbygging må heves til 50 % av kostnadsoverslag.
  3. En bedre, mer effektiv og miljøvennlig arealbruk. Husdyrbruk bør sikres arealer nær driftsbygningene. Dette av hensyn til innmarksbeite, spredning av husdyrgjødsel og transport av gressavling.

Begrunnelse for forslaget:

Landbruket har stor betydning for bosetting, arbeidsplasser og den samlede verdiskaping i Finnmark. Landbruket sørger for god matvareberedskap og andre samfunnsverdier som åpent kulturlandskap og tradisjoner innen laksefiske, jakt og fangst.

Meieriene i Finnmark lager produkter som selges over hele landet til dagligvarekjeder og industri basert på kvalitetsmelk fra Finnmark. Produksjonen av sauekjøtt og storfekjøtt er i god utvikling.

Kunnskaper om jordbruksdrift er en viktig forutsetning for å kunne lykkes som bonde. Men også tidsriktige og gode fjøsbygninger og tilstrekkelig med jordbruksarealer i drift er helt nødvendig.

Som et eksempel kan man peke på Tana, som har mange unge bønder, men fortsatt er gjennomsnittsalderen noe over 50 år. Vi må få flere ungdommer til å satse på jordbruk.

Mange driftsbygninger oppfyller ikke fremtidens krav. Fornyelse er nødvendig for disse eller det må bygges nytt.