Finnmark må bestå som egen valgkrets til Stortinget

Medlemsmøte i Tana Arbeiderparti behandlet uttalelse om at Finnmark må bestå som egen valgkrets til Stortinget den 27. november 2017

Tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms til én region reiser spørsmålet om hvorvidt dagens valgkretser til Stortinget skal bestå, eller om Troms og Finnmark skal slås sammen til én felles valgkrets. En eventuell endring krever grunnlovsendring.

Medlemsmøtet i Tana Arbeiderparti mener finnmarkingene er best tjent med at Finnmark består som egen valgkrets til Stortinget, med samme antall representanter som i dag. Finnmark har store avstander og vesentlig færre innbyggere enn Troms. Det er fare for at en sammenslåing av de to nordligste valgkretsene vil innebære en forskyvning av makt fra distriktene til mer befolkningstette områder, og dermed bidra til ytterligere sentralisering. Det vil være negativt for den videre utviklingen i nord. Økt interessen for ressursene i nord kombinert med svakere politisk representasjon er en svært dårlig kombinasjon for Finnmark.

Medlemsmøtet i Tana Arbeiderparti ber derfor Finnmark AP og våre stortingsrepresentanter arbeide for at Finnmark består som egen valgkrets til Stortinget. Tana AP mener videre at den organisatoriske konsekvensen av dette standpunktet er at Finnmark AP består som selvstendig fylkesparti i Arbeiderpartiet.

Enstemmig vedtatt av medlemsmøte i Tana Arbeiderparti den 27.november 2017