Opprettelse av et gjelds- og inkassoregister

I dag finnes det ikke et digitalt register der enkeltpersoner kan logge seg på, for å få full oversikt over egen gjeld og regninger som er gått til inkasso.

Tana Arbeiderparti mener at det må opprettes et gjeldsregister via Altinn der all gjeld og inkasso registreres via personnummer, slik at alle personer i Norge lett kan få oversikt over egen gjeldssituasjon og inkassokrav.

Alle kommuner i Norge er pliktig etter sosialtjenestelovens §17. De fleste kommuner i Norge gir dette tilbudet i det lokale NAV kontoret. De ansatte på NAV kontorene som jobber som økonomiske rådgiver bruker i dag svært mye tid på å få oversikt over gjelds- og inkassosituasjonen til den som har søkt om hjelp. Noe finnes via skattemeldingen på altinn, noe finnes i gjeldsregisteret, men produktnedbetalinger og faktura som er gått til inkasso finnes bare ved å kontakte det aktuelle inkassoselskapet. Det er utallige selskap som driver med inkasso i Norge i dag. I tillegg fusjonerer og endres disse navn i hurtig tempo. Det er derfor det reneste detektivarbeidet å finne all skyld til personer i Norge i dag. Mange som søker om økonomisk rådgivning har liten eller ingen oversikt over egen økonomisk situasjon. I dag må de som trenger hjelp levere brev og store mengder papirer til den som skal hjelpe de å nøste opp i egen økonomi. Det kan også gå et eller opptil tre år mellom hvert brev, og mange ganger er det ikke sikkert at den økonomiske rådgiveren finner alle krav. 

Med Altinn og tilgang på digitale tjenester er dette helt unødvendig. Det må derfor snarest opprettes et register på Altinn der alle banker, kredittselskaper og inkassoselskaper plikter å registrere lån, kreditter, produktnedbetalinger og faktura som er gått til inkasso.