Stengselfiske Tanaelva

Tanaavtalen - hva mener den borgerlige koalisjonen?

I Stortinget har SP stått sammen med AP, SV og MDG, om at avtalen er forkastelig, og at den burde reforhandles. Det ville være fint om Tana senterparti også kunne klargjøre sitt standpunkt i saken.

Styret i Tana Arbeiderparti konstaterer at man nå har fått en klar og tydelig blokk på borgerlig side, som omfatter Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre og Høyre. Det er greit med klare alternativer, og vi antar at man har en felles holdning til sentrale spørsmål som er fremme i den politiske debatten. Her vil vi særlig nevne ett forhold. Det er avtalen med Finland om fisket i Tana.

Tanaavtalen innebærer at det lokale tradisjonelle garnfisket i sjø og elv er meget sterkt redusert. Samtidig har norske myndigheter, dvs. stortingsflertallet – H, V, Frp og Krf – vedtatt at det skal opprettes en ny rettighetshavergruppe. Det er sørfinske hytteeiere som har tomt ved Tanavassdraget. Disse er gitt 1800 fiskedøgn, 5400 stangdøgn, og gratis fiske på norsk side.Mener man at det er rettferdig i forhold til at det lokale fisket er så sterkt innskrenket?

Laksebreveierne har meget forståelig gått til rettssak mot staten, og Tana kommune har vedtatt å støtte denne saka økonomisk. Det er positivt og vedtaket vil stå fast i en flertallskoalisjon med ordfører fra Arbeiderpartiet.

For den politiske debatt frem mot kommunevalget vil det være avklarende å vite om H, V og Frp støtter sine moderpartier som har vedtatt og gjennomført ranet av tanadalbefolkningens nedarvede og lovfestede rettigheter. 

I Stortinget har SP stått sammen med AP, SV og MDG, om at avtalen er forkastelig, og at den burde reforhandles. Det ville være fint om Tana senterparti også kunne klargjøre sitt standpunkt i saken. Er man enig med H, V og Frp, om at avtalen er god, og at man ikke bør gjøre noe med den?