Veien videre i tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms

Årsmøtet i Tana Arbeiderparti beklager at stortingsflertallet har overkjørt befolkningen i Finnmark ved å vedta at Finnmark og Troms skal slås sammen fra 2020. Tana AP frykter at sammenslåingen vil føre til økt sentralisering, større avstand mellom politikere og folk flest, og at styringen av det nye fylket vil bli dyrt og mer tungvint. Tana Arbeiderparti vil derfor arbeide for at Finnmark blir eget fylke igjen etter stortingsvalget i 2021.

Finnmark må fortsatt være egen valgkrets til Stortinget, og Finnmark Arbeiderparti må bestå som eget organisasjonsledd i Arbeiderpartiet.

I påvente av at tvangssammenslåingen blir oppløst må Finnmark AP jobbe aktivt for å ivareta finnmarkingenes interesser i det nye storfylket. Finnmark AP må være en god og forutsigbar partner for Troms Arbeiderparti. For å lykkes med dette må de politiske veivalgene forankres blant medlemmene i Finnmark Arbeiderparti. Årsmøtet i Tana Arbeiderparti krever at en avtale med Troms Arbeiderparti må skje i respekt for tidligere vedtak i Finnmark AP, og vil særlig vektlegge følgende punkter:

- Arbeide for at tvangssammenslåingen blir opphevet etter stortingsvalget i 2021- At Finnmark og Troms møtes som to likeverdige fylker. Tana Arbeiderparti mener primært at Vadsø skal være fylkeshovedstad – som et minimum skal fylkeshovedstaden være delt mellom Vadsø og Tromsø.- Dagens struktur for videregående opplæring skal bestå, herunder LOSA- Formannskapsmodellen skal benyttes som styringsform- Utnevningen av styremedlemmer til Finnmarkseiendommen skal fortsatt ligge til finnmarkingene og ikke til det nye storfylket; og utbyttet fra Finnmarkseiendommen skal ikke kunne deles ut utenfor Finnmark

En reforhandling av avtale mellom Finnmark Arbeiderparti og Troms Arbeiderparti må utformes i tråd med § 3 i gjeldende forskrift av 13. desember 2018 om at fellesnemda skal: a) Bestemme alle nødvendige forhold vedrørende sammenslåingsprosessen og forhold knyttet til etablering av en ny fylkeskommune. b) Bestemme politisk og administrativ organisering i den nye fylkeskommunen, samt plassering av de ulike enhetene og funksjonene.